Dit zijn de genomineerden voor de CFAP Prijs 2023 voor film- en televisieproducenten

Eefje Blankevoort, Arnold van Bruggen en Laura Verduijn (Prospektor)
Iris Otten en Laurette Schillings voor Film for Future
Corine Meijers (Studio Biarritz)

– Producent Hans de Weers wint de speciale juryprijs –

Producenten Eefje Blankevoort & Arnold van Bruggen (Prospektor), Iris Otten & Laurette Schillings (voor Film For Future) en Corine Meijers (Studio Biarritz) zijn genomineerd voor de CFAP Prijs 2023. Dat is gisterenavond bekendgemaakt op het Nederlands Film Festival.

Over drie weken – op vrijdag 13 oktober – weten we wie zich de meest onderscheidende producent van het jaar mag noemen en de prijs van € 20.000,- mee naar huis neemt.

Eefje Blankevoort & Arnold van Bruggen (Prospektor) zijn genomineerd vanwege de impact van hun urgente projecten en nadrukkelijke focus op creatieve samenwerking binnen de audiovisuele sector. Iris Otten (Juliet) en Laurette Schillings (Topkapi Films), ervaren producenten, zijn de stuwende krachten achter Film For Future waarmee zij zich als rasechte pioneers met enthousiasme en overtuigingskracht inzetten voor het verduurzamen van de audiovisuele sector. Corine Meijers (Studio Biarritz) is genomineerd omdat zij het toonbeeld is van een innovatieve, ondernemende producent die binnen de audiovisuele sector grenzen verlegt met de artistieke toepassing van VR.

De jury van de CFAP Prijs bestaat dit jaar uit Edwin van der Veen (voorzitter SEKAM Video),

Iris Lammertsma (Witfilm) en Irene van den Brekel (Human Factor TV). De jury koos de drie

kanshebbers uit ruim vijftig voordrachten van vakgenoten en collega’s uit de film- en mediasector die lieten weten wie zij de prijs dit jaar het meeste gunnen.

Juryvoorzitter Edwin van der Veen: “Bij deze nieuwe editie van de CFAP Prijs komt in de voor-

drachten overtuigend naar voren dat vernieuwing, urgentie en het creëren van impact belangrijke drijfveren zijn in de Nederlandse audiovisuele sector. Het oprechte enthousiame is buitengewoon inspirerend en cruciaal voor goed ondernemerschap!”

Speciale juryprijs voor Hans de Weers

Met de speciale juryprijs wil de jury haar waardering uitspreken voor het hele oeuvre en de verdiensten van uitzonderlijke producenten in de film- en televisiesector. Hans de Weers heeft een indrukwekkende staat van dienst op het gebied van televisiedrama, theater en films, zoals Oscar-winnaar Antonia, Oesters van Nam Kee, Polleke, Komt een Vrouw bij de Dokter en Tulipani. Hij heeft een lange adem en lef, waarmee hij makers én collega’s blijft inspireren en motiveren. De jury van de CFAP Prijs heeft besloten de Speciale Juryprijs 2023 ter waarde van € 5.000,- aan Hans de Weers toe te kennen.

Bekendmaking winnaar en uitreiking prijzen: 13 oktober 2023

De uitreiking van de CFAP Prijs vindt plaats op 13 oktober om 16.30 uur in het IDFA Vondelpark-

paviljoen in Amsterdam, na afloop van de gezamenlijke bijeenkomst van de collectieve beheersorganisaties StOPnl, SEKAM  en SEKAM Video. De prijzen worden uitgereikt door de CFAP jury onder leiding van presentator Hadassah de Boer.

Over de CFAP Prijs

Cultureel Fonds Audiovisuele Producenten (CFAP) heeft in 2020 de CFAP Prijs in het leven geroepen om bijzondere prestaties van producenten voor het voetlicht te brengen. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt als waardering en eerbetuiging aan een Nederlandse film- en/of televisieproducent die zich in het vak heeft onderscheiden en dient ter ondersteuning van een onderscheidend project of als aanmoediging voor een opvallend talent. De winnaar van de CFAP prijs kan het geldbedrag besteden aan een project of professionele ontwikkeling.

Over CFAP

Stichting Cultureel Fonds Audiovisuele Producenten (CFAP) subsidieert een breed scala aan projecten en maakt onderdeel uit van SEKAM Video. Dit is een collectieve beheerorganisatie die Thuiskopie- en Leenrechtvergoedingen int voor audiovisuele werken. Deze vergoedingen worden door SEKAM Video toebedeeld aan rechthebbende producenten van film- en televisiewerken. Daarnaast bestemt zij een deel van de geïnde middelen voor CFAP, een fonds met sociaal-culturele en educatieve doeleinden.

CFAP prijs