In gesprek met: Eeke Beuger, Head of Industry van het Kaboom Animation Festival

Industry Days op het Kaboom Animation Festival

Van 28 maart tot en met 3 april komen makers en liefhebbers in Utrecht, Amsterdam én online weer samen voor het Kaboom Animation Festival. Een belangrijk onderdeel van het festival zijn de Industry Days op 28 en 29 maart. Mede met subsidie van CFAP heeft het festival nog meer grote namen aan kunnen trekken ter inspiratie van, naar verwachting, 900 professionele bezoekers. Eeke vertelt ons er meer over.

Welke rol speelt Kaboom in de sector?

Kaboom is ontstaan uit een fusie van de festivals KLIK! en HAFF. Waar KLIK! een groot publiek bereikte, had HAFF een grote aantrekkingskracht op (inter)nationale animatoren en producenten met jaarlijks een op de industrie gericht programma.

Kaboom is er sinds de fusie op gebrand om beide kanten van het festival verder te ontwikkelen: ons doel is zoveel mogelijk mensen in aanraking te laten komen met kwaliteitsanimatie en een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de Nederlandse animatie industrie op internationaal niveau.

Met dit voor ogen organiseren we sinds 2019 de Kaboom Industry Days, voor animatieprofessionals in de film- en televisie-industrie. Hier wil Kaboom iedereen in de sector samenbrengen, van gevestigde namen tot jonge honden.

Wat is daarin jouw rol?

Ik ben als Head of Industry verantwoordelijk voor het produceren van de Industry Days, waarvan de programmering volledig is gericht op professionals. Wij richten ons daarbij op educatie binnen Nederland, de Nederlandse industrie en verbinding met het buitenland. 

Met ons programma willen we onze bezoekers inspireren, maar ook de kans bieden om te netwerken. Met name voor producenten, ook van buiten onze industrie, is dit bijvoorbeeld een uitgelezen kans om nieuw talent te ontmoeten.

 Klinkt ambitieus. Hoe pak je zoiets aan?

Vanuit de behoeftes die we in de sector signaleren, proberen we een programma samen te stellen waarbij we verschillende werelden met elkaar in contact brengen, door middel van presentaties, workshops en tal van andere programma’s. Zo hebben we in samenwerking met de DAFF en NAPA een tweedelig programma opgezet, dat in het teken staat van een fenomeen dat in opkomst is: de combinatie tussen documentaire en animatie.

We starten met een panelgesprek met makers en producenten, die vertellen over hun ervaringen met deze combinatie. In het tweede deel van dit programma zijn er speeddates die de mensen uit deze twee werelden samenbrengen, om te kijken of daar nieuwe samenwerkingen uit voort kunnen komen.

Een ander aspect dat in ons contact met de sector naar voren kwam, is de behoefte aan het ontwikkelen van schrijftalent voor animatie. We organiseren daarom een interactieve schrijfworkshop, onder leiding van Daan Velsink van Frame Order.

Zo proberen we vanuit vragen uit de sector concrete programma’s neer te zetten die hierop aansluiten.

 Zijn er naast Daan Velsink nog andere grote namen te zien?

Zeker. Denk bijvoorbeeld aan Tomm Moore, een van de oprichters van de studio Cartoon Saloon, en regisseur van onder meer het met prijzen overladen Wolfwalkers. Met hem gaan we in gesprek over hoe hij met een relatief kleine Ierse studio internationaal zoveel impact kon genereren. En belangrijker nog: wat kunnen wij hiervan leren om onze lokale animatieregio’s, zoals bijvoorbeeld Utrecht, een boost te geven.

 Hoe kunnen we aan Kaboom deelnemen?

Dit jaar hebben wij een hybride aanbod, waarbij je ons festival zowel online als offline kunt bezoeken. We zijn te vinden op verschillende plekken in Utrecht en Amsterdam.

De Industry Days vinden plaats op de HKU in Utrecht, en die zijn zeker de moeite waard, want mede dankzij de CFAP-subsidie hebben we een geweldig programma.

Kijk voor het volledige programma op kaboomfestival.nl