IN GESPREK MET: Silvia van der Heiden, Algemeen Directeur Nederlands Film Festival

Festival voor Nederlandse films, series en digitale cultuur

Van 24 september tot en met 2 oktober viert het Nederlands Film Festival voor de 41e keer de Nederlandse film-en beeldcultuur in Utrecht, online en door heel Nederland.

Het CFAP draagt dit jaar bij aan twee onderdelen: de NFF Conferentie – een dag vol panels, discussies, presen­taties en cases­tudies – en het Gouden Kalf van het Publiek.

Algemeen Directeur van het festival Silvia van der Heiden nam kort voor de start van het festival tijd om even met ons te praten.

Wat is de focus van de NFF Conferentie?
NFF Professionals is het verbindende platform van het Nederlands Film Festival, bedoeld om iedereen in de sector (jaarrond) te informeren én te inspireren door bijeenkomsten over relevante, actuele en urgente onderwerpen. We willen hiermee de gehele audiovisuele industrie (TV, film en digitale cultuur) in Nederland versterken. Dit doen we door middel van de NFF Conferentie en NFF Extended. Tijdens de Conferentie bieden we een veelzijdig dagprogramma vol panels, discussies, presentaties en casestudies waarin we bespreken hoe de sector ervoor staat en kijken we met open vizier naar de wereld van nu en straks.”

Dit jaar wordt de publieksprijs, het Gouden Kalf van het Publiek, weer uitgereikt. Wat staat er precies te gebeuren?
“Nu de bioscopen weer open zijn en de aandacht die het NFF kan genereren van groot belang is voor de Nederlandse film, wil het NFF het Gouden Kalf van het Publiek opnieuw uitreiken. We bieden een competitie van de drie best bezochte films van het afgelopen jaar – van 1 september 2020 tot en met 31 augustus 2021 – via een online stemming via filmfestival.nl. Nog tot en met 29 september kan het publiek online stemmen. Tijdens het Grolsch Gouden Kalveren Gala op 1 oktober wordt de winnaar bekendgemaakt en de prijs uitgereikt. Het Gala is dit jaar toegankelijk voor publiek in Stadsschouwburg Utrecht, live te volgen via een online stream op filmfestival.nl en krijgt aandacht in de uitzending van OP1 die avond. Zowel de extra promotie voor de films voortkomend uit de stemming als de uitreiking van het Gouden Kalf genereren opnieuw grote en waardevolle publieksaandacht.”

Hoe draagt de subsidie van het CFAP hieraan bij?
“Zowel het organiseren van de stemming en de bijbehorende promotiecampagne rondom het Gouden Kalf van het Publiek als de NFF Conferentie kunnen we alleen realiseren dankzij financiële steun van onder andere CFAP; hierdoor wordt het voor ons mogelijk sprekers te betalen, ruimte te huren en de Conferentie te organiseren. Het is echt fantastisch dat wij die bijdrage dit jaar mochten ontvangen!”

Voor het volledige programma, kijk op filmfestival.nl.