IN GESPREK MET: Ellen Schut, projectleider SAVT

Initiatiefnemer Earcatch & Subcatch

Onlangs ontving SAVT – Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid – een subsidie voor een voorlichtingscampagne omtrent hun twee gratis apps: Earcatch en Subcatch. Met Earcatch kunnen blinde en slechtziende mensen genieten van film en tv dankzij audiodescriptie: de app herkent het geluid van de film of serie, zowel thuis als in de bioscoop, en een stem beschrijft tussen de dialogen door wat er in beeld te zien is. Subcatch is er voor dove en slechthorende mensen die toch graag naar Nederlandstalige bioscoopfilms gaan: de app speelt ondertiteling van de dialoog, maar ook omschrijvingen zoals wie er praat en welke geluiden er te horen zijn af op je smartphone of tablet.

Ellen Schut is projectleider en aanspreekpunt bij SAVT. “Tot 2015 was er eigenlijk geen goede manier voor blinden en slechtzienden om film en televisie goed te kunnen volgen. Bij SAVT willen we audiovisuele kunst, cultuur en media toegankelijk maken voor mensen met een visuele of auditieve beperking.”

Wat doen de apps Earcatch en Subcatch precies?
“Met de ontwikkeling van Earcatch is er een manier gekomen om audiodescriptie bij de gebruiker aan te bieden. Zo kunnen ook mensen met een visuele beperking ook genieten van populaire programma’s zoals Wie is de Mol? of met hun vrienden of familieleden zonder beperking naar de bioscoop. In 2019 volgde Subcatch, omdat dove en slechthorende mensen nog niet standaard naar Nederlandstalige bioscoopfilms konden gaan zonder veel informatie te missen. Zodra een film op televisie komt, is er teletekstondertiteling beschikbaar en ook VOD-platforms bieden vaak speciale ondertiteling aan, maar voor bioscopen was er nog geen oplossing. Subcatch vult dit gat op.”

SAVT ontving de subsidie voor een voorlichtingscampagne. Wat kunnen jullie hiermee realiseren?
“Door middel van een campagne willen we producenten in de AV-industrie op de hoogte stellen van de noodzaak hun audiovisuele producties toegankelijk te maken voor blinden/slechtzienden en doven/slechthorenden. Het is hierbij van belang de gebruikers een gezicht te geven en producenten handvatten te geven om een bredere doelgroep te bereiken. Met de subsidie van CFAP kunnen we deze wens realiseren en inclusiviteit in de audiovisuele sector bevorderen.”

En what’s next?
“We willen de materialen die we met behulp van de subsidie van CFAP gaan maken breed inzetten bij beurzen en branche-evenementen, maar ook bij lessen op hogescholen. We willen producenten en studenten informeren en inspireren, zodat uiteindelijk mediatoegankelijkheid een alom bekend begrip wordt en vanzelfsprekend deel uit gaat maken van filmproductie.”

Lees hier meer over Subcatch en Earcatch.

Wil je weten hoe je jouw productie toegankelijker kunt maken? Neem contact op met Ellen Schut.