IN GESPREK MET: Jan Doense, festivaldirecteur Film by the Sea

Het vierde festival van Nederland en één van de belangrijkste culturele evenementen in Zeeland

Van 10 tot en met 19 september vond in Vlissingen de 23e editie van Film by the Sea plaats: het vierde filmfestival van Nederland en jaarlijks één van de belangrijkste culturele evenementen in Zeeland. Dit jaar kon het publiek genieten van meer dan 140 films uit binnen- en buitenland. En ook professionals vinden steeds vaker hun weg naar de Zeeuwse kust op de verschillende vakevenementen.

Het CFAP ondersteunde dit jaar de Contactdag Nederlandse Bioscoopbranche op 14 september en Van Boek naar Doek op 17 september.

Festivaldirecteur Jan Doense vertelt: “We hebben onze bezoekers met open armen kunnen ontvangen!”

De industry events waren niet nieuw, maar zeker groter dit jaar. Wat gebeurde er precies op de Contactdag?
“Tijdens de Contactdag hebben we ruim 100 producenten, distributeurs en bioscoopexploitanten uit het hele land mogen ontvangen om terug- en vooruit te blikken op de branche. Hoe waren de afgelopen 1,5 jaar voor iedereen? Hoe gaat het nu verder met de bioscopen? En welke kansen zijn er voor producenten om hun film op het grote scherm te vertonen? Dit zijn belangrijke gesprekken, juist nu, en bovendien was het ontzettend fijn elkaar weer in levende lijve te zien. Met de subsidie van het CFAP hebben we een mooi programma kunnen samenstellen: René Mioch presenteerde de dag, we mochten in besloten kring de nieuwe film van Paul Verhoeven, Benedetta, vertonen en via Zoom gaf Niels Swinkels, MD en EVP van Universal Pictures International, vanuit Los Angeles een presentatie.”

Boekverfilmingen vormen een belangrijk onderdeel van het festival, met een eigen competitie. Hoe vult Van Boek tot Doek dit aan?
Van Boek tot Doek, geproduceerd door Film by the Sea in samenwerking met rechtenbureau Shared Stories, verbindt uitgevers, literair agenten en filmproducenten om te praten en te onderhandelen over filmrechten van Nederlandse boeken. Er waren ruim 40 mensen aanwezig, die we onder andere door middel van speeddates aan elkaar konden koppelen en zo op weg konden helpen in nieuwe projecten. Dankzij het CFAP hebben we onze financiering rond kunnen krijgen en onze bezoekers ontzettend goed en fijn kunnen ontvangen.”

En nu?
“Nu is het vooral alle cijfers op een rij zetten, bijkomen, terugkijken op een geweldig festival en dan door naar 2022!”

Voor meer informatie over het festival, kijk op filmbythesea.nl.