“Ik hoop dat we de Oscar winnen”

Els Vandervorst - N279 Entertainment

Quo Vadis, Aida? is genomineerd voor een Oscar. Maandagochtend weten we of de film de Academy Award in de wacht sleept voor de beste internationale film. Het Nederlandse bedrijf N279 Entertainment van Els Vandevorst is co-producent en draagt met behulp van de CFAP-subsidie bij aan de campagne in de strijd om de Oscars.

“Toen we op de shortlist stonden voor de Oscars met Quo Vadis, Aida? waren we natuurlijk ontzettend blij. Maar we realiseerden ons ook dat dit een tijdrovend en kostbaar traject zou worden. Met de hulp van CFAP hadden we uiteindelijk voldoende middelen om een sterke campagne te voeren. En dat blijkt maar weer; want we hebben de nominatie in de wacht gesleept! En we hopen natuurlijk dat we met deze relevante film ook de Oscar in de wacht slepen.

Wat bijzonder is aan Quo Vadis, Aida? en waarom het de aandacht verdient die we mede dankzij CFAP hebben kunnen genereren, is de geschiedenis. De film vertelt het verhaal van de genocide in Srebrenica; de op een na grootste genocide in Europa waar Nederlanders relatief weinig van af weten. Het is een politiek beladen onderwerp, toch wilde regisseur Jasmila Žbanić (die eerder een Gouden Beer won voor Grbavica) juist de emotionele kant van het verhaal laten zien.

We hopen dat we met de nominatie, en hopelijk ook het winnen van de Oscar, een te weinig verteld verhaal voor nog meer mensen toegankelijk kunnen maken. We zijn blij dat we met deze subsidie een onderdeel van de Nederlandse geschiedenis aan nog meer kijkers hebben kunnen laten zien.”

Quo Vadis, Aida?
werd geselecteerd voor de Officiële Competitie van het filmfestival van Venetië en het International Film Festival Rotterdam (IFFR).
Variety beschreef de film eerder als ‘Meeslepend, aangrijpend en hartverscheurend’.

Quo Vadis, Aida? bekijk je dit weekend nog online bij het Movies that Matter Festival
En is vanaf 17 juni in de Nederlandse bioscopen te zien.

Over Quo Vadis, Aida
Quo Vadis, Aida? is een Bosnische speelfilm van Jasmila Žbanić die een fictieve weergave geeft van de genocide in Srebrenica. Met onder anderen de Nederlandse acteur Raymond Thiry als Dutchbatter.
Aïda werkt in Srebrenica op de Nederlandse VN-basis als tolk in dienst van de Verenigde Naties. Samen met haar gezin en 20.000 andere Bosnische moslims zoekt zij een veilig onderkomen vanwege het oprukkende Bosnisch-Servische leger. De film toont de uren voorafgaand aan de dramatische evacuatie van de vluchtelingen. Tot dan is Aida er zeker van dat de VN hen zou beschermen, maar als de chaos steeds groter wordt, probeert ze uit alle macht zelf haar man en zonen te redden. Meer dan 8.000 Bosnische vluchtelingen worden omgebracht.

Over N279 Entertainment
N279 Entertainment is een Nederlandse producent, opgericht door Els Vandevorst en regisseur Martin Koolhoven. We produceren toegankelijke maar artistieke feature films waarmee we een internationaal bereik willen genereren. We focussen zowel op authentieke arthouse films als op kwalitatieve mainstream films met internationaal potentieel. Hierin is voor ons samenwerking met internationaal talent ook erg belangrijk, we werken het liefst met zo veel mogelijk talent van over de hele wereld.

N279 Entertainment produceerde eerder films als Brimstone (Martin Koolhoven), Francofonia (Alexandr Sokurov), The Surprise (Mike van Diem), It’s all so quiet (Nanouk Leopold) en The Zigzag Kid (Vincent Bal).

Els Vandervorst
Producent – N279 Entertainment
CFAP- subsidie voor Oscarcampagne Quo Vadis, Aida?